L-Tuziasm

Contemporary artist from Utrecht

Press

L-Tuziasm appeared in various media including Algemeen Dagblad, AD Utrechts Nieuwsblad, Stadsblad, Telegraaf, Utrecht magazine, Uitagenda magazine, Indebuurt, De Utrechtse internet courant, DUIC, NU.nl, UTRG magazine.

Uitagenda 2024

Tussen Beton en Verbeelding

L-Tuziasm in zijn atelier foto: Raymond Dekker

De Utrechtse kunstenaar L-Tuziasm presenteert recente schilderijen in zijn solo expositie ‘Tussen Beton en Verbeelding’. Een unieke combinatie van stedelijke dynamiek en artistieke verbeelding komt samen in deze intrigerende tentoonstelling.

De kunstenaar laat zich inspireren door het stadse leven en de dynamiek en verandering van de stad. Deze verandering ondervindt hij zelf in zijn zoektocht naar een atelier. Zijn eerste atelier moest wijken voor het nieuwe stationsgebied, van het volgende atelier werd eind vorig jaar plots de huur opgezegd om te worden gesloopt. Zijn huidige, tijdelijke atelier zal in de toekomst plaatsmaken voor nieuwbouw.
De onzekerheid en het telkens weer aanpassen aan de nieuwe situatie en omgeving lijkt paradoxalerwijs een bron van nieuwe energie.
In de schaduw van beton en bouwplaatsen vindt L-Tuziasm inspiratie voor zijn verfstreken waarmee hij met bijzonder kleurgevoel fragmenten van gebouwen, herinneringen en fantasieën verwerkt tot een nieuw beeld.
Zijn werk nodigt de toeschouwer uit om vrijelijk de eigen interpretatie en verbeelding aan de kunstwerken te verbinden, zoals de straten van een stad zich aanpassen aan de blik van de voorbijganger.

De expositie is te zien in de historische binnenstad van Utrecht bij Galerie Rob Rademaker.

De expositie is te zien van 23 maart tot 26 mei en zonder afspraak te bezoeken op zaterdag en zondag tussen 13:00 en 17:00.

Uitagenda Magazine november 2023

L-Tuziasm x Voedselbank

Utrecht Schilderij Domtoren relatiegeschenk Dom kado cadeau tekening kunst kunstwerk utrechtse kunstenaar l-tuziasm
Foto: Raymond Dekker.
Algemeen Dagblad Utrechts Nieuwsblad 2022

Utrechtse kunstenaar helpt Voedselbank met bijzondere kunstwerken

De Utrechtse kunstenaar L-Tuziasm overhandigt het eerste exemplaar van zijn schilderij aan burgemeester Sharon Dijksma. Foto: Gemeente Utrecht.
Uitagenda Utrecht 2022

Utrechtse kunstenaar bedenkt actie voor Voedselbank: koop kunst en steun Voedselbank Utrecht

De Utrechtse kunstenaar L-Tuziasm is bekend om zijn schilderijen van geabstraheerde stadsgezichten en fantasiesteden. In Utrecht kent men vooral zijn tekeningen van de iconische Domtoren. Als een ode aan de stad brengt hij nu een museumkwaliteit kunst reproductie ‘Utrecht voor Utrecht’ uit. Van het resultaat gaat 25% naar Voedselbank Utrecht.

L-Tuziasm vertelt: ‘Als gevolg van de ontwikkelingen in de wereld om ons heen, de hoge energieprijzen en inflatie melden zich steeds meer mensen bij de Voedselbank.

Wekelijks worden er door vrijwilligers vanuit 9 locaties voedselpakketten aan mensen verstrekt die dat tijdelijk nodig hebben. Op dit moment zijn dat al ruim 550 gezinnen, zo’n 1500 mensen. Hiervan is 40% kind. Tegelijkertijd ziet de voedselbank een terugloop in de donaties van vooral de houdbare producten. Deze producten moeten zij dus bijkopen.

Graag wil ik met mijn creativiteit een bijdrage leveren aan de maatschappij via de Voedselbank. Hoewel het een zwaar onderwerp is, is het een vrolijk kunstwerk met verwijzing naar Oud en Nieuw en het 900 jarig bestaan van de stad.

Mijn wens is dat mensen het kunstwerk kopen en cadeau geven tijdens de feestdagen en dat ondernemers het bijvoorbeeld als relatiegeschenk gebruiken. Op die manier dragen zij ook hun steentje bij.

Je koopt een echt Utregs kunstwerk en steunt daarbij de Voedselbank Utrecht!’

De museumkwaliteit kunst reproductie ‘Utrecht voor Utrecht’, een Giclée druk op Hahnemuhle German Etching papier is in een gelimiteerde oplage van 900 stuks verkrijgbaar. Dit aantal is niet zomaar gekozen, het is een verwijzing naar het 900 jarig bestaan van de stad.

Hiervan verschijnen er 450 op A4 formaat en 450 op A3 Formaat.

Meer informatie via: www.l-tuziasm.com

L-Tuziasm is in 1981 geboren in Utrecht. Hij woont en werkt in Utrecht en heeft een atelier in de Vlampijpateliers in Utrecht.

Eerder werkte hij o.a. mee aan doelen als Stichting Dag zonder zorgen, Stichting laat ze maar lachen, Ubuntu Street Kids foundation.

Tijdens ‘de eerste Corona golf’ maakte L-Tuziasm een kleurplaat voor alle binnenzitters en verspreide deze via kranten en sociale media. Men kon de kleurplaat downloaden en kopiëren zo vaak men wilde. ‘Ik wilde tussen al het donkere nieuws wat kleur en positiefs brengen voor alle binnenzitters, jong en oud.’ Op zijn beurt kreeg hij weer veel positiviteit terug van mensen die foto’s van hun resultaat stuurden.

Zijn schilderijen zijn met regelmaat te zien in verschillende galeries in omgeving Utrecht. In 2019 organiseerde hij expositie Geflikt in De Lik in de voormalige gevangenis Wolvenplein. De expositie legde een verbinding tussen verschillende moderne stijlen door samenwerkingen met kunstenaars met verschillende achtergronden.

DUIC 2020

Utrechtse kunstenaars: L-Tuziasm

Kunstenaar L-Tuziasm aan het werk.

Als je in Utrecht geboren bent kan je onmogelijk om de Domtoren heen. Dat geldt ook voor L-Tuziasm die deze iconische toren al vele malen heeft geschilderd. Gelukkig beperkt hij zich niet tot de Dom. De verstedelijking is een belangrijke inspiratiebron voor deze Utrechtse schilder.

Utrecht kent vele kunstenaars. Kunstkenner en auteur Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht en schrijft voor DUIC-portretten over deze makers.

Het is even oefenen om zijn zelfgekozen pseudoniem goed uit te spreken. L-Tuziasm komt voort uit de enthousiaste aard van Lars die in 1981 in Utrecht is geboren. Enthousiast is hij, niet alleen voor de schilderkunst, maar ook voor muziek. Dat laatste heeft Lars van zijn vader Niek geërfd die een bekend jazzpianist is. Lars groeit op in Utrecht in een gezin met twee kinderen, hij heeft een oudere broer. Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma gaat hij niet zoals in de verwachting ligt naar de kunstacademie. In plaats daarvan organiseert hij kleinschalige evenementen en feestjes waar hij platen draait. Zijn enthousiasme is de opmaat voor zijn pseudoniem; L-Tuziasm.

Met die naam signeert hij ook zijn schilderijen, Lars is weliswaar autodidact, maar schildert al sinds zijn jeugd en heeft zijn schilderstalent steeds verder ontwikkeld. Dat hij talent heeft blijkt in 2010 als hij wordt uitgenodigd om een geschilderde bijdrage te leveren voor de zogenoemde Elephant Parade. Kunstwerken van Nederlandse kunstenaars, onder wie ook Ans Markus en Corneille, worden tijdens een benefietavond geveild. De opbrengst is bedoeld om het leefgebied van olifanten te verbeteren. Het werk dat L-Tuziasm inbrengt wordt verkocht voor ruim zesduizend euro!

Centraal thema in zijn schilderijen zijn stadsgezichten. Wat hem daarin boeit is de strijd om ruimte in de stad. Zelf zegt hij daarover: “De strijd om ruimte duurt al eeuwen. De stad groeit, de natuur vervaagt, de stad groeit uit tot een metropool waardoor een nieuwe skyline ontstaat die lijkt opgebouwd uit vierkante blokjes. Daar ligt mijn focus.”

Zijn stadsgezichten laten geen specifieke stad zien, het kan overal zijn. Zijn composities ontstaan spontaan en kunnen tijdens het schildersproces veranderen. Als medium gebruikt hij acrylverf dat hij met snelle toetsen aanbrengt. Zijn werken krijgen geen titel omdat het een fictieve locatie betreft. Toch zien sommige kopers van zijn kleurrijke stadsgezichten gelijkenissen met hun eigen stad.

In de lik

Hij exposeert zijn schilderijen met regelmaat bij verschillende galeries in Utrecht. In 2018 nam hij deel aan de expositie ‘In de lik’, die werd gehouden in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. Als vervolg daarop wordt hij in 2019 als gastcurator uitgenodigd om de tentoonstelling “geflikt” vorm te geven. Ook deze expositie wordt gehouden in de gevangenis. Als autodidact kunstenaar heeft L-Tuziasm over de verkoop van zijn werken niets te klagen. Schilderijen van zijn hand zijn te vinden in Brussel, Barcelona, Philadelphia USA en natuurlijk in Utrecht en omgeving.

Als hij enige jaren geleden spontaan een Domtoren met kleurinkt op papier schildert en het resultaat op Facebook plaatst krijgt hij binnen vijf minuten de vraag of ie te koop is. Natuurlijk is het antwoord ja en zijn eerste Domtoren is verkocht. Ook de tweede versie vindt binnen een kwartier een nieuwe eigenaar. Dat brengt hem op het idee om een oplage te maken van 112 exemplaren. Dit ietwat vreemde aantal baseert hij op de hoogte van de toren, die is namelijk 112 meter. Jaarlijks maakt hij nu een aantal kleurrijke inkttekeningen van de Dom die allen snel van eigenaar verwisselen.

Het enthousiasme waarmee Lars zijn leven lijdt is terug te zien in zijn werk. Hij laat zijn kwasten her werk doen, spontaan zonder enige geremdheid. Zijn atelier bevindt zich in de Vlampijpateliers, een complex waar ongeveer vijftig kunstenaars onderdak vinden dat een keer per jaar een lang weekend de deuren opent voor publiek. Ook de deur van het atelier L-Tuziasm staat dan open voor geïnteresseerden. Op aanvraag is zijn atelier ook tussentijds te bezoeken. U bent gewaarschuwd, zijn enthousiasme is aanstekelijk en voor u het weet loopt u met een Domtoren zijn atelier weer uit!

Stadsblad Utrecht 2020

Kunstenaar brengt ode aan de stad Utrecht

De kunstenaar laat zich graag inspireren door het stadse leven en beperkt zich hierin niet tot Utrecht.

De Utrechtse kunstenaar L-Tuziasm heeft de iconische Domtoren al vele malen geschilderd. Als een ode aan de stad Utrecht brengt hij nu een museumkwaliteit kunst reproductie uit. De gelimiteerde oplage van het werk is 112 stuks.

Utrecht Het aantal van 112 is niet zomaar gekozen. Ooit gold er de regel dat er niet hoger dan de Domtoren gebouwd mocht worden. “Met gevoel voor nostalgie toont de kunstenaar respect voor deze oude regel door zijn exclusieve oplage niet hoger te laten zijn dan het aantal meters van de Domtoren.”

Het is een bewogen jaar. Voor L-Tuziasm betekent het dat er vanwege de Corona maatregelen verschillende exposities en evenementen niet door gaan en er dus minder gelegenheid is om zijn werk aan het publiek te tonen. Toch blijft zijn instelling positief en deelt hij dit ook graag met anderen. Zo maakte hij tijdens ‘de eerste golf’ een kleurplaat voor alle binnenzitters en verspreide hij deze via kranten en sociale media. Men kon de kleurplaat downloaden en kopiëren zo vaak men wilde. ‘Ik wilde tussen al het donkere nieuws wat kleur en positiefs brengen voor alle binnenzitters, jong en oud.’ Op zijn beurt kreeg hij weer veel positiviteit terug van mensen die foto’s van hun resultaat stuurden.

De museumkwaliteit kunst reproductie, een Giclée druk op Hahnemuhle German Etching papier is in een gelimiteerde oplage van 112 stuks verkrijgbaar op A4 en A3 formaat. Ga naar de shop!

Stadsblad Utrecht 2019

Wethouder Anke Klein opent expositie Geflikt in De LiK

Eigenaar De Lik Thijs Bakx, wethouder Anke Klein, kunstenaar L-Tuziasm. Foto: Franklin Plein

Met een spuitbus in haar hand verrichte wethouder Anke Klein afgelopen vrijdag de openingshandeling van expositie Geflikt in De Lik in de voormalige gevangenis Wolvenplein. Daarna werd er met de deelnemend kunstenaars geborreld met o.a. het door brouwerij De Leckere speciaal voor deze expositie gebrouwen Geflikt bier.

10 kunstenaars exposeren in deze tentoonstelling een grote diversiteit aan moderne kunst, streetart en graffiti. De creatieve samensteller van deze expositie is de Utrechtse kunstenaar L-Tuziasm.

De kunstenaar is blij met de mogelijkheid om een veelzijdige expositie te mogen organiseren op deze ongebruikelijke monumentale locatie. ‘Het is een bijzonder contrast tussen leven in gevangenschap en de vrijheid die wij ervaren als makers. ’ De expositie legt een verbinding tussen verschillende moderne stijlen. Kenmerkend voor de expositie is de diversiteit aan namen die hun werk tentoonstellen. Van mixed media kunstenaar Udo Braehler tot internationaal opererend streetart artiest OX Alien uit Rotterdam. L-Tuziasm is dankbaar dat deze kunstenaars hun medewerking aan de expositie verlenen. ‘We hebben dit echt samen Geflikt!’

De expositie is onderdeel van de culturele en culinaire activiteiten die deze zomer rondom pop-up stadsstrand Copacabajes door De LiK worden georganiseerd en is te zien van 19 juli tot 25 augustus op donderdag en vrijdag vanaf 15.00 uur tot 23.00 en zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur. De toegang is gratis.

DUIC

Kunstproject Connected

kunstenaar-utrecht-kunst-ltuziam-l-tuziasm-schilderij-art-artist-painting
‘Playground’ is een samenwerking van Anneke van der Lende en L-Tuziasm en is te zien tijdens expositie Connected.

Kenner Marcel Gieling tipt. ‘Verbinding’ was het uitgangspunt dat de Utrechtse kunstenaar L-Tuziasm voor deze expositie voor ogen had. Als initiator daagde hij een tiental collega’s uit voor een bijzonder experiment: iedere kunstenaar zou in hun eigen discipline samen met L-Tuziasm een schilderij maken. Het resultaat is meer dan verrassend. Het zijn fifty-fifty schilderijen geworden: de ene helft is geschilderd door de initiatiefnemer, de andere door de collega-kunstenaar met wie de bedoelde verbinding is gelegd. De stedelijke omgeving is een terugkerend thema in L-Tuziasm’s eigen oeuvre en die loopt dan ook als een rode draad door de geëxposeerde schilderijen. Connected is een expositie die gezien mag worden.

Algemeen Dagblad

Geen mens te zien

De inspiratie voor het werk van L-Tuziasm ligt op straat. Zijn werk is vanaf 5 september te zien in Galerie Rob Rademaker.

Kunstenaar L-Tuziasm exposeert in galerie Rob Rademaker enkele recente schilderijen. Het zijn steden die honderden steden in zich dragen, nieuwe beelden die gedestilleerd zijn uit fragmentarische indrukken van steden en gebouwen. In deze tentoonstelling zijn smalle steegjes, witte gebouwen en frisse kleuren zichtbaar die kunnen refereren naar mediterrane oorden.

De inspiratie voor het werk van de kunstenaar ligt wat dat betreft op straat. Ook in Utrecht duurt het gevecht om de ruimte al eeuwen. Het ene gebouw wordt tot monument verklaard, het andere staat leeg, krijgt een andere bestemming, of wordt al vlot gesloopt. De stad groeit uit tot metropool waardoor er een nieuwe skyline ontstaat.

Mensfiguren komen niet terug in de schilderijen. Zij zijn slechts voorbijgangers en zullen niet weten waar de stad ophoudt. De continue bedrijvigheid en dynamiek die een stad overdag en tijdens het nachtleven toont vertaald de kunstenaar in een kleurrijke, vrije en speelse stijl.

Naast de schilderijen van L-Tuziasm is er in de galerie keramiek te zien van van Giny Mooren en beelden van Gerrit van Lieshout.

De expositie is te bezoeken op vrijdag en zaterdag van 5 september tot 31 oktober van 13:00 tot 17:00 uur en tijdens het Utrechtse Uitfeest, de start van het culturele seizoen, op zondag 6 september in Galerie Rob Rademaker, Minrebroederstraat 9, 3512 GS Utrecht.

Krantenknipsels